Prosty chleb razowy

Najlepszy chleb to taki, który upieczemy sami. Wówczas mamy pewność, że jest pozbawiony wszelkich polepszaczy i innych chemicznych składników. Domowy chleb razowy będzie nie tylko zdrowy, ale również smaczny. Przepis, który Wam przedstawiamy jest idealny dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z zakwasem.
SKŁADNIKI

4-5 dużych łyżek zakwasu żytniego,
30 dag mąki żytniej razowej (typ 2000),
30 dag mąki pszennej luksusowej (typ 550),
500 – 600 ml ciepłej wody,
1 łyżka duża soli,
10 dag pestek słonecznika.

Przygotowanie
Na początku mieszamy obydwa rodzaje mąki, a następnie dodajemy wodę, sól i zakwas. Do tej mieszanki dosypujemy większość pestek słonecznika. Mieszankę wyrabiamy tak, aby powstało gładkie ciasto. Powinno ono być gęste i kleiste, ale niezbyt gęste, ponieważ chleb może się kruszyć. Jeżeli jest zbyt gęste możemy dodać wody, a gdy zbyt rzadkie mąki.
 
Formę o wymiarach 35 cm x 12 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie umieszczamy w niej gotowe ciasto. Wyrównujemy jego powierzchnię ręką zwilżoną wodą i posypujemy słonecznikiem. Formę z ciastem szczelnie owijamy folią spożywczą i odstawiamy na 4-6 godzin do wyrośnięcia. Ciasto możemy też przygotować wieczorem i zostawić na noc w lodówce. Niższa temperatura sprawi, że będzie wyrastało dłużej.
Pieczenie
 
Wyrośnięte ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 240 stopni C. Początkowo chleb pieczemy przez 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni C i pieczemy przez 1-1,5 godziny. Gotowy chleb wyda głuchy odgłos, gdy postukamy go od spodu.
 

piekarnia bielsko