Jakie wybrać mleko do spieniania? Jak spienić mleko?

Chyba nie ma nic lepszego na świecie niż poranna kawa ze spienionym mlekiem na wierzchu. Co jednak zrobić kiedy nie posiadamy w domu ekspresu albo narzędzi do spieniania? Możemy oczywiście udać się do kawiarni, ale po co wychodzić z domu skoro jest na to kilka sposobów.

Do spieniania mleka najlepiej użyć mleka mającego 3,2% tłuszczu. Odradzam używania 2-procentowego a w szczególności tego o zawartości tłuszczu 0,5% z tego względu, że bardzo często może nam się nie udać.
Pierwszym domowym sposobem jest spienienie mleka w mikrofalówce. Wystarczy wlać mleko do słoiczka, potrząsnąć przez kilkanaście sekund aby wytworzyła się na wierzchu pianka i włożyć na 30 sekund do mikrofalówki. Teraz trzeba tylko ostrożnie zebrać wytworzoną pianę i kawa gotowa. Wymaga to trochę wprawy, pierwsze próby mogą nie wychodzić, ale wystarczy poćwiczyć i z pewnością się uda. Największą zaletą tego rozwiązania jest to, że nie potrzebujemy prawie żadnych specjalnych urządzeń oprócz mikrofalówki, którą każdy ma przecież w domu.

Najłatwiej spienić jednak mleko odpowiednim spieniaczem. Można kupić mały albo większy, w zależności od potrzeb. W tym wypadku również musimy podgrzać odrobinę mleko i kiedy będzie już ciepłe ubijać lub mieszać, zależy jakie mamy urządzenie. Ceny takich najprostszych nie powinny przekroczyć kilkunastu złotych. Mleko można również spienić za pomocą miksera. Warto wtedy zaopatrzyć się w bardziej tłuste, na przykład skondensowane. Również wystarczy podgrzać, tym razem do ok 60 stopni i miksować jakby ubijało się białka jaj.
www.kawawokulskiimport.pl